Україна моя вишивана

Одягнімо, друже, вишиванки –
Наш чарівний український стрій.
Не для когось, не для забаганки,
А для себе, вірний друже мій.

Одягнімо вишиванки, друже,
Як одвічний предків талісман.
Хай не буде серед нас байдужих
І один в нас буде отаман.

Одягнімо в свята і неділі,
В будень, за потреби, одягнім
І відчуєм – вороги безсилі
Зруйнувати український дім.

Одягнімо вишиванки, друже,
Хай побачить українців світ –
Молодих, відважних, дужих,
У єднанні на багато літ.

19 травня 2022 рокуДень вишиванки!!!!

День вишиванки – свято, покликане сприяти єдності й процвітанню українського народу.

Вишиванка є символом краси, здоров’я і щасливої долі. Її вважають оберегом української нації. Вишита сорочка символізує сімейні цінності – пам’ять роду, вірність і любов.

З давніх-давен вишита сорочка виконувала роль потужного оберега і тепер знову перетворюється на те, чим була завжди для українців ‒ одягом, який зберігає пам’ять роду і генетичний код нації. В Україні існує кілька десятків регіональних мотивів вишивки і тисячі їхніх варіацій, понад 250 вишивальних швів, які базуються на 20 техніках. Тож дуже важливо при виборі вишиванки розуміти значення кольорів та орнаментів вбрання, наголошують майстрині.

Ще українську вишиванку називають «молитвою без слів». Історія вишиванки відтворює історію життя українського народу, засвідчує, якими талановитими та гарними майстрами були українці. Заборона носити вишиті сорочки в усі часи була переконливим доказом того, що українську культуру намагалися знищити, а українців позбавити їхнього національного коріння.

Відзначення Дня вишиванки в Україні – це день усвідомлення себе українцем, усвідомлення єдності зі своєю нацією. Ми вбираємось у вишиванки не тільки для краси, а й для того, щоб показати всьому світу, що є така країна – Україна, яка має свою національну культуру, звичаї, традиції, історію.