Пилип Орлик та його Конституція

5 квітня 1710 року була укладена Конституція Пилипа Орлика – яка була унікальним правовим документом, що свідчило про високий рівень розвитку правової і політичної культури всього українського суспільства ХVІІІ ст.

         Пилипом Орликом було вироблено реальну модель вільної, незалежної держави, заснованої на природному праві народу на свободу і самовизначення. Модель, що базувалася на демократичних засадах суспільного життя.

З нагоди прийняття Конституції Пилипом Орликом, 5 квітня в Мигійському коледжі Миколаївського НАУ був проведений виховний захід зі здобувачами освіти І-х курсів.

Метою виховного заходу було ознайомлення здобувачів освіти із унікальною історичною постаттю – Пилипом Орликом, як визначним українським політичним, державним, військовим діячем. Було висвітлено зміст Конституції Пилипа Орлика, яка передбачала політичну незалежність України від Московії та розбудову незалежної української церкви, обмежувала привілеї гетьмана та старшини, вирівнювала козаків у правах та вперше запропонувала розподіл влади на окремі гілки.

Цей документ вперше описав Україну, як повноцінну державу – частину Заходу, а не «русского мира». І вже за це ми маємо бути довічно вдячними його автору.

Переглянути матеріал можна за посиланням: https://drive.google.com/file/d/14o5TcEPsg9DqTbGMbupuzkC72t7NfbBI/view?usp=sharing