З ДНЕМ СТУДЕНТА!

День студента в наші дні – це веселе і безтурботне свято, і не всі знають, що історія його виникнення аж ніяк не радісна, адже передували цьому трагічні події. Весь світ зобов’язаний Європі створенням Міжнародного дня студента, який має легендарну історію. В основі цього свята лежить боротьба за свої права та інтереси, потрясіння, розчарування і радість перемог. Спочатку ця дата — данина пам’яті чехословацьких студентів, героїв Опору. Коли в 1939 році німецькі війська окупували Чехію, студентські громади всієї країни об’єдналися і влаштували 100-тисячну демонстрацію. В ході заворушень був вбитий студент Ян Оплетала, а тисячі учнів і викладачів піддалися репресіям. А в ніч з 16 на 17 листопада було вбито 9 керівників Союзу студентів Чехії і заарештовано понад 1200 студентів. На засіданні Міжнародної студентської ради, що проходив у Лондоні в 1941 році, на честь загиблих у тих подіях заснували Міжнародний день студента, який з тих пір відзначають 17 листопада.

В Україну 17 листопада, крім міжнародного, святкується ще й український День студента. Це свято було встановлено Указом Президента Леоніда Кучми ще в 1999 році «на підтримку ініціативи студентської молоді України».

17 листопада 2023 група В-31 та куратор групи Василенко Т.В. привітали студентів Мигійського фахового коледжу МНАУ зі святом.