«Ніхто не забутий, ніщо не забуто …»

19 листопада 2019 року завідувачами відділення «ТВППТ», «Ветеринарної медицини» Чумак В.В., Недзельської О.Б., та студентами Мигійського коледжу МНАУ відвідано Меморіальний комплекс «Партизанська іскра», села Кримка Первомайського району Миколаївської області, присвячену 75-тій річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників.
Село Кримка розміщена в живописній місцевості Миколаївської області. На багато кілометрів розкинулись родючі степи, порізані ярами і балками. Вдалині, маячить сосновий ліс. В центрі села височить меморіал «Партизанської іскри».
В основу меморіалу покладено  боротьбу місцевих жителів, які боролись в роки війни в тилу німецько-фашистських загарбників з початку 1941 по 1943рр. Очолював підпільну організацію боротьби директор середньої школи села Кримки В.С.Моргуненко. Помічниками, однодумцями стали учні 10 класу П.К.Гречаний, Д.Г.Дяченко, Н.Д.Попик.

Організація нараховувала до 30 підпільників, які здійснювали агітацію серед населення Миколаївської області, розповсюджували антифашистські листівки, проводили диверсії на залізничній дорозі. Зненацька нападали на жандармські пости, звільняли військовополонених. Таким чином, наближали світлий День  Перемоги. Але фашисти розкрили організацію, заарештували, та після жорстоких тортур розстріляли підпільників.
Проведена бесіда екскурсоводом Розумняк С.І. зацікавила студентів. Вона з інтонацією  розповіла і показала історичні матеріали, пам’ятки музею. Адже історію рідного краю потрібно знати, пам’ятати і вивчати. Ніхто не забутий, ніщо не забуто.
Стоять обеліски, несхитні, як совість.
Як розповідь гнівна, про сльози вдовині.
Про дні материнські, що канули в воду.
Стоять обеліски, як пам’ять – народу!
Завідувач відділення «ТВППТ»                          В.В.Чумак